середа, 13 липня 2011 р.

Скандинавія. День 7. Стокгольм.

Добре, що хоча б 2 з 4 перельотів всієї подорожі були звичайними, а не low-cost авіакомпаніями, а це значить, що з Рейк’явіку ми прилетіли в Арланду, від якої швидкий і приємний експрес домчав нас до центрального залізничного вокзалу Стокгольму хвилин за 15 і всього за 16 євро. Отак після цього і літай дешевими авіалініями: ще не відомо, де зекономиш... За час подорожі встиг трошки проглянути туристично-рекламні брошурки і путівники, взяті в туристичній інформації в аеропорту і намітив план першочергових походів.

Хостел теж виявився дуже близько від вокзалу, і якщо не зважати на довге блукання навколо самого вокзалу, щоб зрозуміти, де ж тут центральний вхід, то дуже швидко ми вже заселялись в City Backpackers. Про нього варто сказати окремо. Хоча це і один з цілої мережі хостелів в різних країнах, затишку і свого шарму в ньому вистачає. І при цьому, на відміну від приватних маленьких хостелів, в ньому є всі необхідні зручності, як-то вай-фай чи смачний зелений чай з тістечками з корицею, які з раннього ранку і до пізньої ночі можна купити в кафе.

Розпаковуємось, купляємо в найближчому туристичному офісі Stockholm Card і вперед до закінчення робочого дня по музеях, а їх в Стокгольмі, згідно зі спеціальною картою музеїв, близько семидесяти... Звичайно, встигли сьогодні ми тільки в один, але який!.. Музей корабля Васа - єдиного в світі вцілілого корабля 17-го століття, причому вцілілого майже повністю. Цей величезний і потужний військовий корабель пролежав на дні моря 333 роки після того, як під час свого першого ж рейсу по Стокгольму для демонстрації королю втонув. А в 1961 році його підняли і набудували навколо нього музей. На жаль, весь в кадр він ніяк не влазить.

В цьому місті дуже серйозно ставляться до туристів і, щоб спростити їм життя, навіть музеї роблять такими собі "музейними містечками": поряд з музеєм Васа стоїть Нордичний музей (зліва), і музей-акваріум, і Юнібакен... Але все це на завтра, бо робочий день вже закінчився і все, що залишається - поїхати на набережну і помилуватись містом Ні, не на такому таксі, а на 7-ому (і єдиному) трамваї. А от таксі тут дивні - лише найдорожчі машини, і це ще називається соціалізмом...

Оскільки місто побудоване на безлічі островів, то однією з головних розваг туристів є екскурсії на човнах навколо цих островів з прослуховуванням будь-якою зручною з десятка мов розповіді про місто і оточуючі споруди. Через популярність цієї розваги навіть на останній пізній рейс безкоштовної по Stockholm Card подорожі всі місця були розкуплені, і, забронювавши місце на завтра, довелось купити морозива і милуватись морем з берега. Що не кажи, а місто не просто красиве, а грандіозне - сила-силенна замків, старих величезних будинків. Відразу відчуваєш, що це столиця, і не просто столиця, а дуже древня столиця. Хоча і не найдревніша. А от прапор у шведів, виявляється, самий старий державний прапор у світі. Вони і нам його ще з тисячу років тому принести примудрились.

Насправді сидіти ввечері біля моря не дуже тепло, краще вже перейти по місточку на остів, де знаходиться старе місто (Gamla Stan, до речі, саме так називається станція метро і наша кімната - в нашому хостелі кімнати замість номерів мають назви станцій метро)...

...і прогулятись по великих площах біля замків і вузьких затишних різнокольорових вуличках, на яких час ніби спинився, і, напевно, саме тому тут цілий рік продають різдвяні прикраси.

Як не ходи, куди не йди в цьому місті - все одно вийдеш до моря. А море - це кораблі: і туристичні човни, і приватні катери і човники, і байдарки (одна з розваг місцевих мешканців), і. напевно, з глибини віків красиві кораблі з вітрилами. На таких, певно, плавали в давнину принци і принцеси. А, може, і зараз плавають - монархія в Швеції досі збереглась. І це одна з тих дивовижних монархій, де наступним монархом має бути перша дитина попереднього в незалежності від статі малюка, що відразу унеможливлює всі інтриги і страждання з приводу неможливості народити хлопчика, як то було, наприклад, в Англії.

Звичайно, Стокгольм - не тільки старе, а й дуже модерне і навіть футуристичне місцями - з великими скляними будинками, яскравими вітринами магазинів, і взагалі незрозумілими, але гарними спорудами. І пробігши на додачу ще й по сучасних вулицях, добре закінчити день в London Pub з кухлем Гіннесса... або двома :)

Немає коментарів:

Дописати коментар